Roller derby on kontaktilaji, jota kaksi joukkuetta pelaavat ovaalin muotoisella radalla vastapäivään luistellen. Lajissa käytetään perinteisen tyyppisiä quad-rullaluistimia, joissa luistimen 4 pyörää ovat kahdessa rivissä. Luistinten lisäksi pelaajilla on yllään polvi-, kyynär-, ranne- ja hammassuojat sekä kypärä.
Moderni roller derby kilpaurheiluna syntyi vuosituhannen vaihteessa Texasissa. Laji levisi nopeasti ympäri englantia puhuvan maailman sekä manner-Eurooppaan, ja jatkaa nykyään maailmanvalloitustaan yhtenä nopeimmin kasvavista naisten urheilulajeista.
Pelin kulku
Rollerderbyottelu koostuu kahdesta 30 minuuttisesta puoliajasta, joiden aikana pelataan maksimissaan kahden minuutin mittaisia jameja. Jameja pelataan niin monta kuin 30 minuuttiin mahtuu. Niiden välissä on 30 sekunnin tauko että saadaan seuraavan jamin pelaajat radalle vaihtopenkiltä. Molemmista joukkueista jamiin osallistuu neljä blokkeria ja yksi tähtihattuinen pisteidentekijä, jammeri. Yhteensä radalla on siis 10 pelaajaa.
Kahden erän jälkeen enemmän pisteitä tehnyt joukkue voittaa. Pisteiden ollessa tasan pelataan vielä jatkoaikajameja kunnes toinen joukkue saa enemmän pisteitä kuin toinen. Jatkoajalla ei tule lead jammeria, vaan pisteitä tehdään heti ensimmäisestä ohituksesta lähtien.
Pelaajat
Blokkerit aloittavat jamin kahden radan poikki kulkevan viivan, pivotviivan ja jammeriviivan välistä. Jammerit aloittavat pelin jammeriviivan takaa. Siitä jammerista joka ohittaa kaikista blokkereista koostuvan pakan ensimmäistä kertaa jamissa, tulee lead jammer. Lead jammer saa lopettaa jamin milloin tahansa koskettamalla toistuvasti käsillään lantiotaan. Tämä on tärkeä strateginen asema, ja leadista taistellaankin yleensä ankarasti.
Jammeri kerää joukkueelleen pisteen aina kun ensimmäisen kierroksen jälkeen ohittaa vastapuolen pelaajan. Pisteen saa myös jäähyllä olevista pelaajista, ja toisesta jammerista, jos ohittaa tämän enemmän kuin yhdellä kierroksella.
Blokkerit yrittävät estää vastustajan jammeria ohittamasta itseään ja toisiaan. Lisäksi voi auttaa omaa jammeriaan ohittamaan vastapuolen pelaajia. Roller derbyssä siis puolustetaan ja hyökätään yhtäaikaa. Pelin lukeminen ja oikean taktiikan valinta jammereiden aseman mukaan onkin tärkeä taito!
Blokkereiden täytyy jamin aikana pysytellä tarpeeksi lähellä toisiaan, eli muodostaa pakka. Karkeasti sanottuna täytyy olla korkeintaan kolmen metrin päässä jostakin toisesta blokkerista.
Jos pakka hajoaa, huutaa tuomari “no pack!”, ja pelaajien tulee korjata tilanne ennenkuin saavat pelata jälleen aktiivisesti toisiaan vastaan.
Säännöt
Pelaajat saavat taklata ja ottaa muuta kontaktia toisiinsa vain sääntöjen sallimilla tavoilla. Esimerkiksi selkään, päähän ja reiden puolivälin alapuolelle taklaaminen on kielletty. Muita jäähyn arvoisia tekoja on esimerkiksi radan ulkopuolelta pelaaminen, ja väärään suuntaan luistellessa ns. vastapalloon taklaaminen. Sääntöjen rikkomisesta joutuu jäähylle 30 sekunniksi.
Lisäksi on useita teknisempiä sääntöjä jotka määrittävät luvallisen pelin taktisia puolia, esimerkiksi pakka on tärkeä käsite. Molempien joukkueiden pelaajien täytyy pysytellä riittävän lähellä toisiaan, eli muodostaa pakka. Ei saa siis levittäytyä radalle ihan miten mielii, vaan täytyy toimia pääosin samassa ryhmässä muiden kanssa.
Sääntöjen mukaista pelaamista valvomassa on seitsemän raitapaitaista tuomaria. Kaksi näistä seuraavat kukin omaa jammeriaan, ja laskevat jammerin tekemät pisteet. Muut tuomarit pitävät huolen että pakkapelaajat pelaavat puhtaasti.
Tuomareiden lisäksi ottelussa on myös NSOita (non-skating official), toimitsijoita. He kellottavat peliajan ja jäähyjen pituudet, sekä kirjaavat ylös jammerituomareiden joka kierroksella osoittamat pisteet. Lisäksi he valvovat esimerkiksi ettei kukaan pelaaja kerää liikaa jäähyjä, sillä seitsemännen jälkeen ei saa enää palata radalle samassa pelissä, sekä keräävät muita oleellisia tietoja pelin kulusta.
Lisätietoja
WFTDA on naisten flat track roller derbyn maailmanlaajuinen kattojärjestö. WFTDAn sivuilta löytyvät muun muassa lajin säännöt.
Roller Derby Finland on lajin suomalainen kattojärjestö. Syksystä 2014 lähtien RDF on toiminut Suomen Luisteluliiton alaisuudessa.